Luang prabang
Laos,  Verhalen

6 must-do’s in Luang Prabang

Luang Prabang

Monniken

Iedere ochtend met zonsopgang (voor mij was dat 6 uur) verzamelen de inwoners en monniken van Luang Prabang zich in de hoofdstraat, Th. Sisavangvong (ben blij dat ik het kan opschrijven en niet hoef uit te spreken). De inwoners zitten op hun knieën en met gebogen hoofd te wachten op de monniken die in lange rijen hun eten voor de dag komen ophalen. Ondanks het vroege tijdstip komen hier vrij veel toeristen op af die helaas niet altijd de lokale gebruiken respecteren. Als je een stukje verder de straat inloopt, en nog belangrijker verder weg van de meeste toeristen, kun je daar lekker op de stoep gaan zitten en in alle rust naar dit mooie ritueel kijken.
Luang prabang

Eten op de avondmarkt

Elke avond is er op diezelfde, moeilijk uitspreekbare, straat een markt. De kleurrijke markt heeft verschillende kraampjes waar ze veel handgemaakte spulletjes en souvenirtjes verkopen. Achter de tourist office heb je een klein steegje waar ze ’s avond allerlei soorten eten bereiden en verkopen. Voor een paar euro kan je heerlijk en veel eten. Je bestelt je eten (en drinken) bij één of meerdere kraampjes en dit neem je dan mee naar één van de tafels. Aan de tafel schuif je gewoon aan bij andere mensen waardoor weer leuke contacten ontstaan. Er wordt vaak gezegd dat je alleen maar in restaurants moet eten en ‘streetfood’ moet overslaan omdat het niet hygiënisch is. Maar wanneer je bij drukke standjes eet, waar de omloopsnelheid van het eten hoog is, is het een stuk veiliger dan in één van de restaurants. Daarnaast is het erg gezellig, krijg je lekker eten en voor een backpacker het belangrijkste: Erg goedkoop!

Zonsondergang op de berg Phu Si

Deze 100 meter hoge berg staat in het midden van Luang prabang en de weg naar boven begint in de hoofdstraat. Na meer dan 300 treden sta je bovenop de berg waar je, in verschillende richtingen, mooie uitzichten hebt over de stad. Mij was verteld dat je het mooiste uitzicht hebt wanneer tegen zonsondergang de berg bezoekt. Daar was niets over gelogen maar het was erg druk met toeristen. Ondanks de drukte en de toeristen die de perfecte selfie probeerden te maken was het heel relaxt om daar te zijn. De uitzichten over de Luang Prabang zijn prachtig en deze had ik niet willen missen.

Relaxen bij de Kuang Si watervallen

Er zijn verschillende tours die je naar de watervallen, zo’n 25 km buiten Luang Prabang, brengen. Bij de meeste tours kan je dan zo’n anderhalf uur doorbrengen bij de watervallen en de “kinderboerderij” voordat je weer wordt teruggebracht. Veel leuker is het om een scooter te huren en zelf over de kronkelige weg en door de jungle naar de waterval te rijden. De prachtige, heldere, lichtblauwe waterval bestaat uit verschillende niveau’s en vele plekken waar je lekker kunt zwemmen. Voor één van de grootste watervallen is een brug over het water gemaakt. Aan de overkant kan je omhoog lopen naar het hoogste niveau. Na een paar meter klimmen is er een klein weggetje naar links waar een hek voor staat met een groot boord “don’t pass”. Klim eromheen, loop een paar minuutjes en je komt uit op een prachtig stuk van de waterval waar bijna geen toeristen zijn. Zeker als je zelf naar de watervallen rijdt kan je onder het genot van een drankje(zelf meenemen!) heerlijk in de zon relaxen op het randje van de waterval, uitkijkend op een andere waterval. Geweldig om hier een paar uur te relaxen, zonnebaden, lunchen (zelf meenemen!), zwemmen en vooral genieten van de prachtige omgeving.

Bowlen after curfew

In Luang prabang geldt een avondcurfew, wat inhoudt dat alle restaurant, cafe’s en straatverkopers dicht of weg moeten zijn. Als je nog gezellig een drankje wil doen met je medereizigers kan je natuurlijk een fles rijstwijn kopen en in je hostel gaan zitten (of voor je hostel met een ‘kampvuurtje’) maar veel leuker is het om te gaan bowlen. bowlen, dat is toch niet zo interessant? En daarvoor hoef je toch niet naar deze stad? Klopt, maar deze bowlinghal (Een klein stukje buiten het centrum) is de enige locatie waar je in de wijde omgeving nog een drankje kan doen na half 12. Elke tuktuk chauffeur weet waar je heen moet en ze zijn overal in de stad te vinden. Mixen met de bevolking zit er niet in want er zijn alleen maar reizigers maar dat is ook wel het leuke eraan. Er zijn allemaal gelijkgestemden die gewoon een leuke avond willen hebben. Het is een hele leuke plek om te ontspannen en af en toe een balletje te gooien. Erg gezellig en een echte aanrader.

Sporten met de locals

De Nam Khan rivier is een aftakking van de Mekong. In deze rivier ligt een eilandje wat in het droge seizoen te bereiken is via een bamboe brug. Op dit eilandlandje zijn elke avond, voor en tijdens zonsondergang kinderen aan het voetballen of volleyballen. Zij spraken geen Engels en ik geen Laotiaans maar gelukkig is sport een universele taal. De avond dat ik mee deed waren ze aan het voetballen en omdat ik zelf ook wel een balletje kan trappen had ik hun vertrouwen snel gewonnen. In deze hitte vind ik voetballen op het strand toch wel heel zwaar dus gelukkig werd het snel donker en moesten we stoppen. Het is erg leuk om je op deze manier tussen de locals/kinderen te mengen en zij vinden het geweldig wanneer toeristen/reizigers met hun doen.

Luang prabang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.