Ecuador,  Verhalen

Baños

Rond half 9 vertrok mijn nachtbus van Montañita naar Baños. De stoelen in deze bus kunnen wat verder naar achter zodat je gemakkelijker kan slapen. Op een uur of 2 na lukte het mij niet echt. De bus stopte erg vaak, ook om tussen de stops door mensen op te halen of af te zetten. De Zuid-Amerikaanse gebruiken zijn ook iets anders in de bus. Zo heb je geen oortjes nodig om een film te kijken, muziek te luisteren of spelletjes te spelen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen in de bus hiervan kunnen meegenieten;)

Ik zat op de eerste stoel dus kon een beetje meekijken naar voren. Opzij viel er niet zoveel te zien, want het was nogal donker. Zeker tijdens het gedeelte door de Andes is het misschien niet zo erg dat ik niet opzij kon kijken. Dan zie je de dieptes waar de buschauffeur met hoge snelheid voorbij raast ook niet. Rond half 8 kwam ik aan op het busstation van Baños. In de regen en een graad of 8. Snel omgekleed in lange broek, lang t-shirt en regenjas. Gelukkig kon ik in m’n nieuwe hostel alvast inchecken en nog een paar uurtjes slapen.

In Baños is ontzettend veel te doen maar ik vind het ook wel lekker om een beetje door het dorpje te wandelen en in de hangmat op het dak te hangen. Ook als het regent heb je hier mooi uitzicht op de bergen rond het dorp. Ik had van te voren 3 nachten geboekt maar ik vind het hier wel relaxt dus ik heb er nog een paar nachtjes aan vastgeplakt.

Adventure in Baños

Ik wilde eigenlijk gaan ziplinen maar vond raften en canyoing voor nu wel even voldoende adventure. Voordat we kunnen raften moeten we eerst zo’n 45 minuten rijden, tot voorbij de watervallen. Aan de rand van de rivier kleden we ons om en stappen in twee rafts. (Heerlijk in van die natte, afgedragen schoenen) Er zitten wat rustige (kleine) stukjes in maar meeste delen zijn categorie 3 en 4. Geen idee wat het precies inhoudt maar het was erg leuk! ’s middags niet zo veel meer gedaan en ’s avonds in het hostel gekookt. Of eigenlijk was ik net van plan om uit eten te gaan toen ik Saul (werkt in het hostel) tegenkwam. Terwijl ik m’n Spaans oefende werd er vanuit de keuken geroepen dat het eten klaar was. Of ik mee wilde eten…Makkelijke vraag!

Raften Baños

Canyoning was bij een ander bedrijf en ik was de enige gast. Na een kwartiertje rijden kwamen we aan op de plek waar ik me kon omkleden. Een klein huisje naast de watervallen. Weer die heerlijke natte schoenen, dit keer met gaten voor frisse lucht. Door het bos en kleine stukjes langs de waterval omhoog geklommen om vervolgens langs een paar watervallen te abseilen (of is het ab te seilen?) en glijden. Bizar om te voelen hoeveel kracht zo’n waterval heeft en heel tof om te doen. Als laatste moest ik half in een waterval gaan hangen en zou de gids mij 30 meter naar beneden laten zakken. De gids zei dat het niet gevaarlijk was en dat hij mijn leven in z’n handen had. Dat was precies mijn punt. Ik heb de laatste waterval dus even overgeslagen.

canyoning Banos

Relaxen in Baños

Baños ligt aan de voet van de Tungurahua vulkaan. Deze vulkaan zorgt ervoor dat er in de omgeving veel mogelijkheden zijn om te genieten van een thermaal bad. Ik ben naar de baden vlakbij de waterval gegaan. Ze zijn vernoemd naar Virgin Mary, die volgens katholiek geloof, de waterval bezocht heeft. Er zijn verschillende warme (door de vulkaan) en koude (door de waterval) baden waar je kunt relaxen met uitzicht op de bergen rond het dorp. Heerlijk! (het filmpje gaat een beetje snel want ik mocht eigenlijk niet filmen)

Er zijn verschillende uitkijkpunten op de bergen rond Baños. Helaas is het hier vaak bewolkt en kan je niet zo veel zien. Op een zonnige middag heb ik de bus gepakt naar Casa del Arbol. De stadsbus brengt je in 20 minuten naar zo’n 2600 meter. Vanaf hier kan je met helder weer ook de vulkaan (5000 meter) zien maar helaas zat hij deze dag verstopt achter de wolken. Wel heel mooi uitzicht op de bergen rondom Baños

banos

Vanaf de meeste wegen in de omgeving van Baños heb je mooie uitzichten op de bergen boven en de dalen ver onder je. De wegen zijn echt in de berg gehakt. Doordat het hier nogal vaak regent kan je op deze wegen ook last hebben van ‘landslides’. Van de week is de weg richting de amazone (er zijn maar twee wegen van/naar Baños) een uur of 9 afgesloten geweest doordat hij was overspoeld met modder en stenen. Gelukkig vond iedereen hier dat heel normaal. Morgen hopelijk geen wegafsluitingen, want dan ga ik naar Cuenca!

Eén reactie