Santa Maria
kaapverdië,  Verhalen

Cidade de Santa Maria

Santa Maria

De eerste hotels in Santa Maria zijn gebouwd in de tijd van de Apartheid in Zuid-Afrika en waren voor de bemanning van de vliegtuigen van South African Airways en Aeroflot, die Sal uitkozen om te tanken.

Sinds die tijd is Santa Maria uitgegroeid tot hét toeristische centrum van Sal: Ruim 3 kilometer prachtig zandstrand, waar altijd gesurft (zowel wind- als kite) kan worden, doordat er minimaal windkracht 5 staat en soms met de daarbij behorende golven. Als je niet je eigen spullen bij je hebt zijn er genoeg plekken op het strand waar je jouw surfgear kan huren. Santa Maria en het bijbehorende strand is een combinatie van Afrika en de Caribbean (vooral Jamaica), helemaal goed dus. De sfeer is geweldig maar het aantal resorts en hotels groeit snel dus ik denk dat het over een paar jaar zo maar anders kan zijn…

Rond 11 uur in de ochtend komen de vissersbootjes aan bij de pier, waar de vis meteen schoongemaakt wordt en volop handel gedreven wordt. Dit is rond die tijd dé ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, erg leuk. In de buurt van de pier hebben we alle keren érg lekker en goedkoop gegeten, juist in de restaurantjes in de achteraf straatjes: Café Criolo en restaurant Pubim. Ook beachclub Columbus, aan het meest oostelijke deel van de “boulevard”, is top! We hebben overal met z’n tweeën voor maximaal 22 euro gegeten, inclusief een 1/4 liter wijn. Erg goedkoop voor het heerlijke Kaapverdiaanse/creoolse eten, inclusief de verse vis van de pier.

Erg handig is dat je overal met zowel euro’s als escudo’s kan betalen, ook door elkaar heen. Iedereen houd de koers 100 escudo=1 euro aan, waardoor het makkelijk is om de twee valuta af te wisselen. Er zijn veel winkeltjes, een overdekte markt en plekken op straat waar vooral Senegalezen hun “zelfgemaakte” spullen verkopen. Ze kunnen erg opdringerig zijn, in tegenstelling tot de Kaapverdianen die superrelaxt, ontzettend aardig en gastvrij zijn. Erg fijn om hier voor een week te zijn!

Het feit dat dit eiland nog niet is ontdekt door grote groepen toeristen heeft als enige minpuntje dat Wifi minder ontwikkeld is dan dat we in Nederland gewend zijn. Op zich geen probleem maar het duurt iets langer voordat de foto’s (klik hier) online komen.

Auteur: Maren Cramer

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *