Boulogne
Frankrijk,  Verhalen

En route en France! (Boulogne)

Tijd om een paar dagen er tussenuit te gaan!

Omdat de Zeeuwse en Belgische kust volgeboekt waren en ik toch zéker in de buurt van zee wilde zijn, zijn we wat zuidelijker gaan kijken. We kwamen uit in Boulogne-sur-Mer, aan de Côte Opale, zo’n 300 kilometer van de grens bij Breda. Omdat het tripje lastminute was hebben we niet veel tijd gehad om ons ” in te lezen”, en ik heb daar geen spijt van!

We hebben op weg naar Boulogne vanaf Oostende langs de Belgische kust gereden. Stiekem was ik blij dat we niet daar geboekt hadden: het grootste gedeelte van de kust is volgebouwd met hele muren van hotels. Niet echt fraai en ik vind persoonlijk het achterland ( Gent en Brugge natuurlijk uitgezonderd) ook niet echt aantrekkelijk. We weten van een eerder verblijf dat het in de kustplaatsjes Oostende en Nieuwpoort wél gezellig is.

Na een klein stukje snelweg te hebben gereden zijn we net na Calais, bij Sangatte van de snelweg afgegaan. Bij het eerste het beste plekje waar het mogelijk was zijn we gestopt en hebben we genoten van het prachtige uitzicht: Glooiende heuvels en een mediterraan blauwe zee, prachtig!

Boulogne

De volgende stop: Cap Blanc Nez: Een landtong die ruim 130 meter boven zee uitsteekt. Tijdens de tweede wereldoorlog was dit een strategisch zicht op Dover en er zijn daardoor ook een aantal verdedigingswerken te vinden. Als je goed kijkt kun je de bomkraters in het landschap herkennen.

Boulogne

Je kunt er fossielen vinden, er zijn een aantal wandelroutes en via die paden, of als je een klein stukje verder rijdt naar Wissant, kun je op het strand onder de kaap komen. Een overweldigend gezicht om onder aan de rotsen te staan, je voelt je dan erg klein…..

De volgende kaap is de Blanc Nez, die een stuk lager is, maar er staat wel een vuurtoren op. Naast de vuurtoren staat het contrôle centrum van de scheepvaart door het drukke Kanaal. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat het Kanaal de drukst bevaren zeeëngte ter wereld is.

Er starten verschillende wandelroutes met afstanden van 1 tot meer dan 20 kilometer. We hebben een stukje van de route La Boucle du Cap gelopen. Het is een heerlijke wandeling meer dan 50 meter boven zeeniveau, door weiden met heel veel bloemen én we hadden de mazzel om in één van de baaitjes een groep zeehonden te zien dobberen.

Boulogne

Het nabijgelegen baaitje wat groots wordt aangegeven met La Plage is leuk, klein en gezellig, maar alleen met eb. Bij vloed blijft er niets van het strand over….

Boulogne

Ten zuiden van Boulogne zijn er veel stranden waar je heerlijk kunt vertoeven, variërend van heeeel erg stil tot redelijk druk met veel activiteiten (lees: kermisattributen) om de gasten te vermaken. De stranden zijn bij eb tientallen meters breed, er zijn dan veel mensen uit de plaatsjes bezig om mosselen te oogsten. Hele families met emmers en messen zijn dan bezig om van de rotsen de mosselen af te bikken.

Bij het strand van Le Portal ligt Fort de l’Heurt, gebouwd in opdracht van Napoleon. Bij eb kun je hier naartoe lopen, een indrukwekkend gezicht, want het torent behoorlijk hoog boven je uit.

Boulogne

Op weg naar Étaples ligt even vóór het stadje een militaire begraafplaats met zo’n 11.000 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Érg indrukwekkend al die kruizen en mooi om te zien hoe liefdevol alles wordt verzorgd.

Boulogne

Tussen Étaples en de Baie de Somme zijn de stranden een stuk drukker en toeristischer. Baie de Somme was voor ons het meest zuidelijke gedeelte dat we hebben bezocht, en het is er prachtig: Het strand bij Le Crotoy is bij eb enorm. Het is het einde van het estuarium van de Somme, de plek waar de Somme daadwerkelijk in zee komt en is ruim 5 kilometer breed.

Boulogne

Aan de overkant van de baai ligt St. Valery-sur-Somme, een supergezellig plaatsje met veel leuke winkeltjes en terrassen.

Boulogne

Vlakbij liggen Cap Hornu en Le Hourdel, plekken waar je zeker naartoe moet gaan om te genieten van de natuur en de schitterende uitzichten. Bij eb kun je ook hier zeehonden op de zandbanken zien liggen en er worden wandelingen en vaartochten georganiseerd.

Ik ben aangenaam verrast door dit stuk Frankrijk. Het is er mooi en zelfs in juli rustig. De mensen zijn erg vriendelijk en wat ook opviel is dat je bijna nergens hoeft te betalen om te parkeren: Ideaal dus om even de benen te strekken en een stuk te lopen. We hadden in de drie dagen dat we er waren geen tijd om het binnenland verder te verkennen, maar gaan dat zeker nog een keer doen!

Boulogne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *