Trinidad
Cuba,  Verhalen

Gekleurd Trinidad

Trinidad

Op het busstation van Trinidad stond er alweer iemand klaar met onze naam op een papiertje, dit keer een bicitaxi chauffeur. Normaal gesproken sla ik fiets en/of paardentaxi’s over, zeker als het heuvelachtig is en de weg voornamelijk bestaat uit kinderkopjes maar nu hadden we niet echt een keus.

We werden afgezet in een hele mooie casa, alleen wel de verkeerde. We werden verwelkomd door een jonge vrouw, wat niet echt bij een casa past én ze was er ineens vandoor met onze paspoorten. Wouter is toen naar het andere casa gegaan om even navraag te doen en ik bleef alleen achter met de tassen en voor de deur allemaal dronken Cubanen. Gelukkig klopte het allemaal en waren wij bij de dochter ondergebracht omdat er geen kamers meer vrij waren.

Achter de dronken en laveloze Cubanen zat ook een reden. Het was zondag en dat is voor veel Cubanen een vrije dag, die door vele wordt doorgebracht met heel veel rum. In Cuba is aan heel veel dingen, zoals zeep, wc-papier en schoon drinkwater, een tekort maar niet aan rum. Rum is gemakkelijker te krijgen dan water en soms zelfs goedkoper. Voor minder dan €3,- heb je al een fles van 700ml Havana Club Blanco.

We hadden 1 volle dag in Trinidad die we zijn begonnen met iets wat eigenlijk niet bij vakantie hoort, de was. In Cienfuegos hadden we die laten doen maar alles rook misselijkmakend zuur, dus dan maar zelf alles met de hand doen. De rest van de dag rondgelopen door de kleurrijke straten van Trinidad en af en toe natuurlijk uitrusten op een terrasje. Het kost hier wel iets meer moeite om een terrasje te vinden want de meeste zijn op een binnenplaatsje of achter tralies. Je moet dus gewoon in een winkel maar binnen lopen en dan kom je vaak op hele gezellige plekjes. Je kan helaas geen mensen meer kijken maar de livemuziek maakt dat dan wel weer goed, zeker als dan ook nog eens de kok van achter komt lopen om een liedje mee te zingen

De Cubanen zelf vinden het muy caliente (bloedheet) en brengen de dag voornamelijk door in de schaduw van de huizen of de bomen op Plaza Major. Het relaxte Plaza Mayor met daaraan een museum en Inglesia Parraquial de la Santisima Trinidad (hierna ‘de kerk’) ligt in het centrum van de stad. Het plein word grotendeels bedekt met mooi parkje waar je lekker kunt zitten.

Naast de kerk heb je Casa de la Musica en daar tussenin trappen. Op deze trappen heb je elke avond voor maar 1CUC (95 cent)live muziek. Onder het genot van een drankje kan je op de terrasjes zitten of met veel andere toeristen de salsa dansen. In de Lonely Planet stond, zagen we pas later, dat het een goede mix is van toeristen en Cubanen. Op het personeel, de muzikanten en een oude man die voornamelijk met de oude Cubaanse muziek mee swingde na zaten er alleen toeristen maar het was wel erg gezellig!

Trinidad bestaat, op de twee kerktorens na, alleen maar uit laagbouw. Het grootste gedeelte van de stad bestaat uit kinderkopjes, alle huizen zijn in verschillende kleuren geverfd en bijna al het vervoer is met de bicitaxi of paard-en-wagen, met de daarbij horende uitwerpselen. Dit laatste is in mijn ogen het enige minpunt in deze authentieke stad met een hele relaxte sfeer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.