Göcek
Turkije,  Verhalen

Natuur en cultuur tussen Göcek en Kekova.

Göcek

Voor een mooie afwisseling tussen natuur en cultuur, én natuurlijk de gezelligheid van het flottielje zeilen, is de Oost-route van Göcek naar Kekova een echte aanrader. Bij elkaar ongeveer 160 zeemijlen, waarbij 2 lange stukken van ongeveer 35 zeemijlen, grotendeels over open zee. Deze route is dé manier om wat meer van Turkije en de geschiedenis te zien en te ondergaan.

Göcek

Na de eerste briefing op zondagochtend, en het halen van de boodschappen voor de eerste dagen kan het zeil weer gehesen worden om vanaf Göcek koers te zetten naar een baai in Skopea Limani, de baai van Fethiye.

Dit keer was dat Boynüz Bükü, een prachtige, diepe en hele rustige baai, waar je ’s ochtends een prachtige wandeling kan maken naar een waterval. En zó lekker om erna nog even in het water te duiken voor er weer verder wordt gezeild.

Na een stuk over open zee is het even goed kijken naar de opening tussen een paar eilandjes maar wordt je beloond met een verblijf in Karacaören. In deze baai lig je aan een mooring en ligt een restaurant waar je alleen met een bootje naartoe kan gaan. Je kan hier prachtig snorkelen en ik vond het een heerlijke plek om te liggen maar ’s nachts kan je hier soms best dobberen…..

Göcek

De volgende dag is het vroeg opstaan voor een lange tocht naar Kas. De tocht hiernaartoe is práchtig: langs de 7 kapen, de Pirate Coast waar tot ver in de 19e eeuw koopvaardijschepen werden overvallen. Door de valwinden, de hobbelige zee en de deining die terug klotst van de rotsen is dit voor sommigen een lastig stukje, en ligt het zeeziek zijn op de loer. In ons logboek dat we bijhielden lees ik dat windkracht 5 à 6 overdag mogelijk kon zijn en dat het inderdaad hobbelig, érg hobbelig was. Gelukkig heeft niemand van ons last van zeeziekte gehad!

Göcek

De marina van Kas is prachtig en het stadje was voor Adri en mij bekend terrein van onze eerdere vakanties in Kalkan.

De volgende dag varen naar Kaleköy. Er zou niet veel wind zijn maar die wakkerde uiteindelijk aan tot 6 en we kregen problemen met het reeflijntje van de genua die eruit glipte. We waren daardoor verplicht om, met intussen windkracht 7, mét Genua door te zeilen. We gingen steeds sneller varen tot 9 knopen en hóge golven. Dit was het moment dat we weer zó blij waren met Bram en Bea, want na een telefoontje kwamen ze er aan en is Bram met de dinghy bij ons aan boord gekomen om ons te helpen. Spannend uurtje! Eenmaal bij Likya restaurant net op tijd voor een wedstrijd van het Nederlands elftal en ’s avonds in het donker zwemmen, tóp!

Na een nacht voor anker in het binnenmeer van Ucagiz gelegen te hebben is de flottielje naar Ucagiz gegaan. Door een storm met kracht 9, uitschieters 10, hebben we hier 3 dagen verwaaid gelegen, helemaal geen straf: Bea heeft een tocht met een gület over de binnenzee geregeld en de dag erna zijn we met een busje naar Myra en Demre geweest om daar de prachtige Lycische dodensteden (rotsengraven) uitgehakt in de kliffen te zien. De graven zijn veelal
uitgehakt in de vorm van het vooraanzicht van een tempel met pilaren.

Göcek

Ook is er een schitterend romeins theater en hebben we de basiliek van (Sint) Nicolaas van Myra bezocht.

De restauratie hiervan is grotendeels door Rusland gefinancierd en daardoor is buiten de basiliek een soort Russisch bedevaartsoord geworden, en dat is jammer……. Het vaargebied rond Kekova is schitterend: prachtige baaitjes waar je goed kunt snorkelen, veel zeeschildpadden en een verzonken stad, Batik Sehir, die je ook met glasbodemboten kan bekijken.

Göcek

We hebben hier een paar heerlijke dagen doorgebracht maar moesten ook weer terug richting Göcek…… De volgende stop was Nuri’s Beach, aan de andere kant van de baai van Kas. Om hier te komen zeil je langs het Griekse eiland Kastellorizo, door de kleinste vaardoorgang tussen Europa en Azië. De dag erna naar Kalkan, ook weer een plaatsje waar we eerder zijn geweest. Zó leuk om daar nu met de boot te komen en er mensen te ontmoeten die ons nog herkenden van een paar jaar geleden!

Göcek

Vanuit Kalkan naar Cold Water Bay, een plek met wéér een prima restaurant en de mogelijkheid om een wandeling te maken naar Kaya Koy, een verlaten stad. Het is een prachtige wandeling en het is heel bizar om deze stad te bezoeken.

Göcek

Heerlijke pannenkoek met suiker en citroen gegeten die ter plekke op een bootje, dat bij je boot langskomt, wordt gemaakt.

Tot mijn grote plezier ook nog naar mijn favoriet, 22 Fathom Cove, geweest en naar Tomb Bay,waar je ook weer een wandeling/klim kunt maken naar de graven in de rots. Het gebied van de Kekova-flottielje is erg geschikt om niet alleen van het zeilen op open zee, afgewisseld met eilandjes te genieten, maar ook van een heleboel andere dingen die dit stukje Turkse kust te bieden heeft: Prachtige natuur, zeeschildpadden en dolfijnen, kraakheldere baaien, geschiedenis en cultuur en natuurlijk de gastvrijheid van de Turken, een gastvrijheid die ik nog nergens anders ben tegen gekomen.

Göcek

Ook tijdens deze flottielje hebben we weer geleerd van de ervaring en genoten van de gastvrijheid van Bram en Bea van B&B-Yachting. Ik snap wel dat ze zich zo thuis voelen in Göcek, Turkije: ook zij kunnen als geen ander hun gasten zich zeer welkom laten voelen……We komen hoe dan ook een keertje terug B en B!

Göcek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *