Ecuador,  Verhalen

Spaans Leren in Ecuador

Mijn reis door Peru en Ecuador begint in Montañita. Twee weken Spaans leren en leren surfen aan de Ecuadoriaanse kust.

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik voor het laatst een blog heb geschreven. Maar aangezien iedereen graag op de hoogte blijft van mijn reis is dit het perfecte moment om de site weer nieuw leven in te blazen.

Aankomst

Een week geleden vloog ik, met een korte tussenstop in Nederland, naar Guayaquil. Op het vliegveld werd ik opgewacht door een chauffeur van de Spaans- en surfschool. Hij had geen shirt van de school aan of een officiele taxi maar wel mijn naam op z’n papiertje staan. Ik ben er niet helemaal gerust op maar stap in voor de 3 uur durende trip naar Montañita. Ik moet weer even wennen aan het reizen en de warmte maar ook de taxichauffeur vind het muy calor (niet te verwarren met caliente!)

Het duurt ongeveer een uur om Guayaquil uit te komen. Daarna maakt de stad plaats voor de lege, donkere wegen richting de kust. Als ik wakker wordt rijden we al op de kustweg richting Montañita. Er lopen veel straathonden maar op hier en daar een klein dorpje na is er vrij weinig. Rond een uur of 10 kom ik aan bij de cabana’s. Ik wordt verwelkomt door een medewerker die alleen Spaans praat en zo’n 6 Nederlanders (en een Duitser en amerikaan) die aan tafel een drankspelletje aan het doen zijn.

De eerste twee dagen heb ik een kamer voor mezelf, waardoor ik nog lekker even in m’n eigen bubbel kan zitten. Ik moet even aan de omgeving wennen en ben zelfs een beetje onzeker. Het dorpje is vrij toeristisch, ingericht op feestgangers en ik vind de sfeer een beetje apart. Zaterdag en zondag een beetje rondgelopen in Montañita, bij het zwembad gezeten en in een hamaca gehangen.

Back to school

Op maandag is de eerste schooldag. Spaans leren in Ecuador. Iedereen moet om 8 uur op school zijn waar we worden ingedeeld in de klassen. Ik heb de hele week van 10 tot 12 Spaanse les, van 1 tot 3 surfles en van 3 tot 5 weer terug de schoolbanken in. Een schoolbank is hier een stoel en tafel onder een rieten dakje met een ventilator. Er zijn rottere manier om les te hebben.. In de lessen wordt veel behandeld en de lerares spreekt alleen Spaans. Het is af en toe lastig te volgen maar wel heel leuk.

We hebben af en toe huiswerk maar s’avonds in principe vrij. De eerste avond hebben we een diner met studenten van de school. De tweede ben ik volgens mij vroeg naar bed gegaan want zo’n lesdag is stiekem best intensief. Omdat er veel Nederlanders zijn wordt er woensdag gewoon Kingsday gevierd. Bij de cabanas doen we spelletjes zoals spijkerpoepen, koekhappen en wc-rol stapelen. Iets wat ik zelf nog nooit heb gedaan op Koningsdag maar hier is het een groot succes. Traditiegetrouw wordt Koningsdag afgesloten in de kroeg/bar. In dit geval dan wel met een een grote zandbak in het midden, een bierpong en een slapende kat op de bar. Op vrijdag sluiten we deze week af met een Tai chi les van een medestudent op het strand een paar kilometer verderop.

Ik heb m’n draai aardig gevonden, Spaans zit verbetering in en ik vind het surfen geweldig. Morgen ga ik met een paar andere naar Isla de la Plata (Klein Galapagos). Maandag is hier een feestdag dus de lesweek begint pas dinsdag. Gelukkig maken we de gemiste lesuren in de rest van de dagen goed…

3 reacties