srprs.me broke
Polen,  Verhalen

Srprs.me broke trip

Srprs.me broke

Na een geslaagde Srprs.me broke trip met m’n oudste dochter is het tijd voor een nieuwe Srprs trip. Dit keer met mijn jongste dochter, Emma. De envelop was al twee weken binnen maar we hebben het vol kunnen houden om hem pas op Eindhoven airport open te maken.

Wát zijn we blij met de bestemming van mijn tweede Srprs.me broke trip: Gdańsk in Polen! Wat een leuke bestemming! Op slechts anderhalf uur vliegen ligt deze prachtige oude stad, waarvan het oude centrum grotendeels is ontworpen door Hollandse architecten. Op het vliegveld hebben we bij de tourist-information maar gelijk een buskaart voor 3 dagen gekocht. Het was wel even een dingetje om bij ons hostel Mamas&Papas te komen maar de meer dan hartelijke ontvangst maakte alles goed.

Het hostel ligt in een heel rustige en landelijke buurt, zo’n 10 minuten met de bus vanuit het centrum en het is geweldig! De eigenaren zijn super aardige hippies op leeftijd die er echt alles aan doen om je het naar de zin te maken. Dit zie je ook terug in de inrichting die de sfeer van de sixties en seventies uitademt. Emma en ik hebben ook nog eens de luxe van een tweepersoonskamer.

In het begin van de avond zijn we naar de stad gegaan, hebben wat rondgelopen en genoten van de prachtige huizen.
Het Poolse avondeten, Pierogi met verschillende vullingen, was lekker én goedkoop en de bediening supervriendelijk en gastvrij.

We hebben heerlijk geslapen en zijn na een uitgebreid ontbijt weer op pad gegaan. Eerst even een kop koffie gedronken op een, op dat moment zonovergoten terras. Het is allemaal erg goedkoop hier en vandaag was er bij veel restaurants ook nog eens 50% korting op verschillende soorten eten en drinken.

Na de kop koffie waren we klaar om mee te gaan met een gratis city-tour. Ruim 2 uur lopen met een Engels sprekende gids die ons enorm veel heeft verteld over deze stad. In 1945, vlák voor het einde van WOII, is een groot gedeelte van het centrum kapot gebombardeerd maar op de oude manier weer herbouwd.

Na een heerlijke lunch waren we klaar voor de volgende uitdaging: 400 treden omhoog naar de ruim 80 meter hoge toren van de Bazylika Mariacka. Een behoorlijke klim en voor twee aan hoogtevrees lijdende personen een behoorlijke uitdaging…. Het uitzicht was het meer dan waard!

Na de toren zijn we weer terug naar ons hostel gegaan om even op te warmen met een lekker kopje thee in de gezellige huiskamer en hebben we leuke gesprekken gehad met een Pool en een Australische. Nu snel een stukje schrijven en straks weer de stad in!

Auteur: Maren Cramer

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *