Broke trip
Polen,  Verhalen

De laatste 1,5 dag van onze broke trip!

Broke trip

Deel twee van onze broke trip gaat verder op zaterdagavond, we zijn weer met de bus terug naar de stad gegaan en na wat menukaarten bij diverse restaurants te hebben bestudeerd beland bij Mono Kitchen. Wát een top restaurant! Er was live muziek, latino cubano, het eten was overheerlijk en de bediening had het verschrikkelijk druk maar was super aardig en gezellig. Het valt ons op dat de mensen die veel met toeristen te maken hebben allemaal super aardig en gastvrij zijn, maar dat de rest erg gesloten is. Ook hier waren de prijzen weer vér beneden Nederlands niveau.
Broke trip
Weer heerlijk geslapen en ontbeten in ons hostel, en met de bus weer naar de stad. We hebben veel plezier gehad van onze buskaart, die ongeveer 14€ voor 3 dagen kostte. Eenmaal weer in het centrum zijn we direct naar de kade van de Motlawa gelopen waarvandaan de schepen vertrekken die oa. naar Sopot en Westerplatte gaan. We kozen er voor om naar Westerplatte te gaan met de meest neppe piratenboot ooit……
Na een tochtje van een klein half uur langs de gezellige kade van Gdańsk en vervolgens de gebieden met de werven en dokken, kwamen we aan bij Westerplatte.
Broke trip
Tot 1 september 1939 was hier een Pools militair depot, dat vanaf die datum tot 7 september werd beschoten door Duitsers, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog. Er is een begraafplaatsje, en ik vond de gedenkplaten die er staan bijzonder omdat er niet alleen de gesneuvelden op staan maar alle militairen die daar aanwezig waren, met achter de naam het jaar waarin ze zijn overleden. De laatste stierf in 2011, 97 jaar oud.

Broke trip

Het gebouw waarin de Poolse verdedigers verbleven tijdens deze beschieting staat er nog, compleet kapot geschoten, in de staat waarin het destijds is verlaten. Érg indrukwekkend om daarin te lopen en je voor te stellen wat daar is gebeurd…..
Het was kóud, zo verschrikkelijk koud, dat we na terugkomst in Gdańsk eerst maar eens zijn gaan opwarmen bij een heerlijke lunch. Emma aan de aardappelpannenkoekjes en ik aan de vissoep, terwijl het buiten hagelt.
Broke trip
Ook de rest van de middag stond in het teken van geschiedenis: met een gids weer een tour wandelend door de stad, deze keer in het teken van de jaren van Polen na de Tweede Wereldoorlog. Schrijnende verhalen van een vaak onderdrukt volk dat grote armoede heeft gekend. Gelukkig wisten de Polen zich daar ook uit te worstelen oa door de stakingen op de scheepswerf onder leiding van de charismatische Lech Walesa. Hij was de leider van de halfverboden Poolse vakbeweging Solidarnosc die tot 1989 een belangrijke rol speelde in het verzet tegen het communistische regime in Polen. Door historici wordt deze vakbeweging tevens beschouwd als een van de belangrijkste elementen in de val van het communisme in het Oostblok.
Broke trip
Ik vond het erg bijzonder om bij dit hek te staan, op een plek die veel op televisie te zien was in die tijd. Pas in 1994 hebben de laatste Russische militairen Polen verlaten. Na alle geschiedenis moest er natuurlijk ook nog even geshopt worden, de overdekte mall Madison is daar een mooie plek voor! Na een heerlijke pizza weer terug naar ons hostel,waar we koud en moe lekker vroeg naar bed zijn gegaan.
Broke trip
Vanochtend was het weer vroeg dag, met de zes Srprs.me broke trip-meiden met de taxi naar het vliegveld gegaan en met iets vertraging weer naar Eindhoven gevlogen.
Broke trip
Emma en ik hebben dankzij de broke trip heerlijke dagen gehad in Gdańsk! Het was berekoud maar de mooie stad, de hartelijkheid, de warmte van de mensen die ons op wat voor manier dan ook hielpen en het geweldige hostel hebben alles meer dan goed gemaakt. Zowel de stad als het hostel zijn een aanrader!

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *