Album,  vietnam

Throwback tuesday: Khe sanh, Vietnam

Khe sanh

Khe sanh base loopgraven in Vietnam..

khe sanh base

Khe Sanh base is een combatbase in het midden van Vietnam. Het ligt in de bergen, niet ver van de Laotiaans grens. Tussen januari en april 1968 werden hier Amerikaanse mariniers omsingeld door The people’s army of north Vietnam (PAVN) en werden bestookt met artillerievuur en grond-aanvallen. De amerikanen konden echter nog wel bevoorraad worden en werden gesteund door B52’s die alle heuvels in de buurt bombardeerden (ook met napalm).

Na zo’n 77 dagen, ongeveer 10.000 noord-Vietnamese en 200 Amerikaanse doden wisten de amerikanen een doorgang te forceren. Voor de noord-vietnamezen, die dit alleen als afleidingsmanoeuvre gebruikte, was het doel toch al bereikt.

Amerikaanse troepen werden gedurende de omsingeling ingezet om koste wat het kost de base te behouden. Doordat de Amerikaanse aandacht werd weggetrokken van de grote steden in zuid-vietnam was het voor de noord-vietnamezen en vietcong gemakkelijker om het Ted-offensief uit te voeren.

Khe sanh base ligt bovenop een berg waardoor je prachtige uitzichten hebt over de omgeving, alleen al hierom is het een aanrader om te bezoeken. Daarnaast heb je er een klein museum, staan er verschillende Amerikaanse voertuigen (incl vliegtuig) en zijn de loopgraven nagemaakt zoals ze toen waren. Een hele mooie en rustige plek met een heftige geschiedenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *