Omaha beach
Frankrijk,  Verhalen

Omaha beach: Verschrikkelijk indrukwekkend

Omaha beach

Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo’n bijzondere foto. Natuurlijk is het een mooi strand bij eb waar niemand anders te zien is maar daar heb je er zoveel van, zelfs in Europa. Toch stond dit strand al een tijdje op mijn bucketlist. Aan het eind van vorig jaar heb ik tijdens een roadtrip eindelijk Omaha beach in het Franse Normandië bezocht.

omaha beach

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 was dit één van de vijf stranden waar de geallieerde soldaten aan land gingen om Europa te bevrijden van Nazi-Duitsland, operatie Overlord. De operatie begon met bombardementen en paratroepen die gedropt werden boven Normandië, gevolgd door de landing van de Amerikanen op Omaha en Utah beach. Op drie andere stranden, Gold, Juno en Sword landde niet veel later de Britten en Canadezen. Alleen al op Omaha beach landden er meer dan 30.000 soldaten en kwamen er meer dan 1200 om het leven.

Omaha beach

In verschillende films en documentaires zie je beelden van deze landing of wordt het nagespeeld waardoor je een beetje beeld krijgt van hoe het eraan toe ging. Wat me direct opvalt wanneer we daar lopen is dat het een behoorlijk stuk rennen is van de branding naar de duinen. Het moet verschrikkelijk zijn geweest om dit stuk af te leggen terwijl je onder vuur ligt, mensen om je heen dood ziet gaan en je weet dat er geen weg meer terug is.

Omaha beach

Het is heel apart om hier rond te lopen, wetende dat hier zoveel, voornamelijk jonge, soldaten om het leven zijn gekomen zodat ik in vrijheid mijn leven kan leiden. Je loopt hier bijna alleen over een kilometers lang strand waardoor je in alle rust kan stil staan bij wat hier gebeurd is. Boven op en achter de duinen ligt de Amerikaanse begraafplaats Colleville-sur-Mer. Heel indrukwekkend om deze eerst te bezoeken en daarna een mooie strandwandeling op heel belangrijk zand.

omaha beach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *