Santiago
Cuba,  Verhalen

Veinte-y-seis de Julio in Santiago de cuba

Santiago de Cuba

We zouden eigenlijk op de 26ste weer vertrekken uit Santiago maar onderweg ernaar toe kwamen we erachter dat de 26ste de dag van de revolutie en carnaval is. Dus toch maar een dagje bijgeboekt in ons casa, wat geen probleem was want deze casa was niet echt populair.

Begin van de revolutie

In eerste instantie werd ons verteld dat de 26ste voornamelijk de dag van de revolutie is en dat het daarom groot feest zou zijn. Door het hele land hingen ook vlaggen uit waarop dat stond. Er wordt op die dag gevierd dat de revolutie toen in Santiago de Cuba begonnen is met een aanval op de Moncada Barakken. De aanval werd bedacht door Abel Santamaria, Fidel en Raul Castro. Het is nogal vreemd dat dit gevierd wordt omdat die aanval totaal mislukte. 64 strijders werden gelijk gemarteld en geëxecuteerd door Batista(en zijn soldaten) en zo’n 50 andere (incl. Fidel Castro) werden niet veel later gevangen genomen.

Toen we op de 24ste een taxi namen naar het busstation reden we over een brede weg. Overal waar je keek waren de huizen netjes onderhouden en in verschillende kleuren geverfd. Het zag er heel mooi uit en wij zeiden nog tegen elkaar: “Dit is zeker 1 van de betere wijken”. Verderop was de weg afgesloten, omdat hier de 26ste een stoet van hoge piefen langs zou komen. Wij moesten de parallelweg nemen. De huizen in deze straat vielen bijna uit elkaar en het stonk er verschrikkelijk maar dit zou wel uit het zicht zijn voor de leiders. Naast de stoet die er zou komen hebben we Santiago niets meegekregen van DE dag van de revolutie.

Carnaval

Veel leuker was het carnaval. Dit zou alleen op de 26ste zijn maar de dagen ervoor was overal in de stad al muziek te horen en waren er verschillende feestjes. Beetje ongemakkelijk maar wel heel leuk om als enige toeristen door een menigte feestvierende en dansende Cubanen rond te lopen. Iedereen had zelf mokken en emmers meegenomen die dan voor een paar peso’s werden gevuld met bier. De Cubaanse peso is de munteenheid van Cuba waar de meeste Cubanen mee betalen, ze krijgen er in ieder geval in uitbetaald. De peso wordt steeds minder waard en Cubanen moeten steeds meer in CUC (Peso Convertible, de toeristen munteenheid) betalen. De officiële munteenheid is echter nog steeds de peso.

Na een paar dagen van feesten en ‘braderieën'(alleen een stuk gezelliger dan de braderie die ik ken) was daar dan de grote dag. Eigenlijk was deze hetzelfde als elke voorgaande. Veel feesten, muziek, gezelligheid, dronken Cubanen en ’s avonds een parade. Alleen zou er dit keer een jury bij zijn die alle karren en groepen zou beoordelen.

De parade was 1 lange weg met aan twee kanten tribunes waar je voor moest betalen en die helemaal vol zaten. Bij het begin kon je ook gewoon langs de weg staan en daar stonden voornamelijk alle Cubanen. Om 2200 uur gaf het vuurwerk het startsein, waarna eerst alle karren gejureerd moesten worden. Tegen ons was gezegd dat het om 2000 uur zou beginnen dus wij hadden nog niet gegeten en konden alleen het begin van de parade zien. Niet zo erg want alle wagens stonden van te voren al opgesteld en waren aan het repeteren. Daarnaast was het de hele avond al erg gezellig met de multiculturele Cubanen.

Invloeden

Cuba heeft veel Spaanse invloeden maar door de slavernij zijn er ook heel veel Afrikaanse mensen op het eiland terecht gekomen die ook een gedeelte van hun cultuur hebben meegenomen. Cuba werd veel gebruikt als doorvoer oord voor slaven naar bijvoorbeeld Amerika, Mexico en andere Caribische eilanden. Het eiland was ook 1 van de laatste landen in Zowel zuid-, midden- en noord-Amerika die de slavernij afschafte. Naast de Spanjaarden en Afrikanen hebben ook de Russen hun stempel gedrukt op Cuba en zijn namen als Olga, Natasha en Ludjana heel normaal. Het is een leuke mengelmoes van culturen die zeker op zo’n dag goed tot uiting komen (Cubaanse en Afrikaanse muziek en dans, voorliefde voor sterke drank van de Russen en eten zoals de Spanjaarden). Dan ben ik natuurlijk nog 1 land vergeten die een belangrijke invloed heeft gehad, Amerika. Dit, de (inmiddels) oldtimers en het idee van een vakantieparadijs, zie je echter niet terug in de carnaval.

De optocht zelf stelt niet heel voor maar het was een hele leuke ervaring om hier carnaval te kunnen vieren. Zeker als je wat meer van de ‘gebaande paden’ afgaat en kan ervaren hoe de Cubanen zelf deze feestdag(en) vieren.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.