COPE Laos
Laos,  Verhalen

Verschrikkelijk indrukwekkend: COPE Laos

COPE Laos

In Luang prabang heb je op de avondmarkt veel kraampjes waar ze allerlei soorten eten, kleding en souvenirtjes verkopen. Om de beste prijs te krijgen voor deze spullen moet je natuurlijk afdingen. De enige souvenirtjes waar je niet op kunt afdingen zijn de zilverachtige sleutelhangers, met een labeltje eraan waar COPE op staat. Deze sleutelhangers worden gemaakt van materialen die afkomstig zijn van Amerikaanse bommen. Na wat onderzoek ben ik erachter gekomen dat Laos het meest gebombardeerde land in de hele wereld is. In Luang Prabang kan ik verder niet zo veel informatie hierover vinden maar in Vientiane is een COPE Laos visitor center waar ze meer vertellen over de Amerikaanse bombardementen in Laos. Ik zou binnen een paar dagen naar de hoofdstad toe gaan dus dat kwam mooi uit.

COPE Laos
Gemaakt van oude bommen

In Vientiane heb ik twee jongens ontmoet, mormonen uit Utah, die graag met me mee wilden naar het visitor center. Dus we zijn met z’n drieën, ik voor de gelegenheid op m’n sandalen, naar COPE gegaan. COPE Laos helpt mensen die, ook vandaag de dag nog, ledematen verliezen of hebben verloren door de Amerikaanse bommen. Daarnaast is er een tentoonstelling en museum over wat er gebeurd is tijdens de secret war(eind jaren 60, begin jaren 70) en wat de gevolgen hiervan waren en zijn.

COPE Laos
één clusterbom met inhoud (sub-munitie)

Tussen 1955 en 1975 waren de amerikanen en zuid-vietnamezen aan het vechten met het Noord-Vietnamese leger en de Vietcong. De noord-vietnamezen probeerden via de Ho chi mihn trail de Vietcong in Zuid-Vietnam te bevoorraden. De ho chi mihn trail was een logistieke route, bestaande uit tunnels, paden, wegen en rivieren, die liep van Noord-vietnam door Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam. De Amerikanen wilden voorkomen dat de Vietcong in het Zuiden bevoorraadt kon worden en hebben veel gebieden gebombardeerd, zo ook grote gedeeltes van Laos.

In 9 jaar tijd hebben de amerikanen ongeveer 580.000 missies gevlogen boven Laos. Voor de beeldvorming: Elke 8 minuten werd er een vliegtuiglading vol clusterbommen gedropt. Dit gebeurde terwijl de Amerikanen bleven volhouden dat Laos een neutraal land was en dat er absoluut geen troepen uit wat voor land dan ook Laos mochten betreden én dat er absoluut geen amerikanen in Laos waren. 6 jaar lang wisten ze de bombardementen stil te houden daarom heet deze periode ook de secret war. Laos heeft 7 miljoen inwoners en nog 70 miljoen on-geëxplodeerde bommen. Er sterven ook vandaag de dag nog steeds mensen door toedoen van deze bommen.

COPE Laos
Elke rode stip is één missie

Het COPE visitors center is een klein museum dat rommelig is opgezet maar het geeft onwijs veel informatie over de bommen en de gevolgen. Een stukje geschiedenis van Laos waar ik in ieder geval niets van af wist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *