B&B yachting
Turkije,  Verhalen

Een warm welkom van B&B yachting in Göcek

B&B Yachting

Welkom! Het eerste woord dat we van Bea hoorden bij aankomst in de Marina van Göcek én het woord dat altijd gezegd wordt als je, al dan niet met de hulp van Bram of Bea, aanlegt in één van de prachtige baaitjes aan de Lycische – en Egeïsche kust. Bram en Bea zijn de oprichters en eigenaren van B&B yachting, in hun thuishaven Göcek, en leiden de flottieljes.

We hebben nu 4x met B&B yachting in flottielje gezeild, een uitkomst als je overdag je eigen gang wilt gaan maar wel indien nodig de hulp van Bram en Bea kunt inroepen. Ook ’s avonds met de groep samen eten is een mogelijkheid, maar niets MOET! We hebben in de afgelopen 4 jaar een groot gedeelte van het vaargebied gezien maar het verveelt nooit en blijft elke keer weer prachtig….

B&B yachtingOp zondag begint de flottielje écht met een uitgebreide briefing van Bram bij Del Marinn, één van de leuke restaurantjes aan de boulevard van Göcek, onder het genot van hun heerlijke ontbijt. Na de briefing eerst boodschappen doen op de gezellige markt: véél groenten, fruit, kaas en honing voor erg weinig geld. De andere boodschappen worden gedaan bij één van de supermarktjes, die de boodschappen bij je boot afleveren, ideaal!

B&B yachtingDan kan het avontuur beginnen! ’s Ochtends bespreekt Bram waar we elkaar die avond zullen ontmoeten, je hebt dus de hele dag om daar te komen. De afstanden variëren van zo’n 10 tot 40 zeemijlen per dag, afhankelijk welke route je gaat varen en of je in de prachtige baai van Fethiye blijft of kiest voor een langere tocht. Daarnaast is het ook nog mogelijk om halverwege een flottielje pas op te stappen.

B&B yachtingDe baai van Fethiye, waar Göcek aan ligt is op zich al een prachtig zeilgebied met vele baaitjes, eilandjes en ankerplekken. Het water is helder en schoon, doordat er enorm wordt gelet of er geen vervuiling plaatsvindt. Er wordt zelfs met vliegtuigjes gecontroleerd. Onze eerste keer zeilen, 1 week in Juni, hebben we bijna helemaal in de baai van Fethiye doorgebracht. De baai is méér dan groot genoeg om daar zo lang te vertoeven. Mijn favoriet is 22 Fathom Cove, het is er een gezellige bende met veel kippen, geiten, poezen en honden. De familie die er woont is zeer gastvrij, het eten wordt op traditionele wijze klaargemaakt en in de ochtend een wandeling naar Cleopatra’s badhuis is prachtig.

De westelijke route, van Göcek naar Orhaniye vind ik zelf de mooiste. Het is een grotendeels ruige en ongerepte kust, met prachtige baaitjes, die vaak alleen over water te bereiken zijn. Elke baai heeft zijn eigen charme: bij de één is er een eenvoudig klein restaurant, bij de andere weer een grotere, soms lig je aan een mooring en moet je met een bootje naar het restaurant, weer een andere keer is er een steiger maar echt overal is de ontvangst zeer gastvrij en het eten eenvoudig, maar heerlijk.

Voor ons was het heel bijzonder om tijdens de Orhaniye flottielje te overnachten in Sögüt: een paar jaar ervoor waren we daar tijdens een tochtje met de scooter vanuit Turunc. We liepen daar over de steiger, overzagen de baai en verzuchtten hoe geweldig het zou zijn om daar te zeilen….Een paar jaar later legden we daar dus aan en genoten weer van de gastvrijheid in het kleine dorpje en de prachtige omgeving.

Zeilen in Turkije, zeker met B&B Yachting, is tóp. Door lichamelijke gebreken zijn we de afgelopen twee jaar niet in de gelegenheid geweest om het weer te doen maar ik denk er nog erg vaak met veel plezier én heimwee aan terug!

Voor meer informatie zie de site van B&B yachting

B&B yachtingAuteur: Maren Cramer

4 reacties

  • Gerard Fransen

    En zo is het…….TOP……en altijd welkom !!!!! Wij gaan nu voor de zoveelste keer en het verveeld nooit [ook nu ik (Gerard) een “handicap” heb is alles perfect voor elkaar] ; 11 juni is het weer zover……het Orhanye flottielje…… we zien ernaar uit.

  • Ton van Leeuwen

    Wat een leuke en waarheidsgetrouwe beschrijving! Wij varen nu al twintig jaar in dit schitterende gebied en kan er twee dingen over zeggen, het verveelt nooit en een betere begeleiding dan van Bram en Bea bestaat er niet! Gr. Ton van Leeuwen SY. Southern Comfort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.